Over  |  Contact
 
 
 
 
55. Data & techniek
Bewoners
Voormalige bewoners
Planten
Voormalige planten
Foto's

Showbak, Voormalige bewoners

Het is soms ook goed om stil te staan bij de bewoners die ik heb mogen verzorgen. Dit om mijn ervaringen te delen en misschien ook om te waarschuwen voor impulsaankopen.

Misschien ben ik niet volledig, en heb ik niet meer overal foto's van. Toch waag ik het erop. Vissen en ongewervelden die ik met meer of minder succes in mij aquarium heb gehouden zijn:

   pagina  1   van   1    
Atyopsis moluccensis (Waaierhandgarnaal)
Aantal:
pH:
Een prachtige garnaal. Een echte Aziaat. Ondanks hun grootte, zijn het vreedzame dieren. De schoonheid komt in mijn ogen het beste tot uiting wanneer ze in een groep worden gehouden. Vooral ook omdat ze zich dan wel vaak laten zien.
Het meest opvallende aan deze garnaal zijn natuurlijk de waaierhanden. Aan de eerste twee beenparen vindt men geen scharen maar waaiers. Een vernuftig filtratieinstrument waarmee ze hun voedsel vangen. Ergens heb ik de associatie met Edward Scissorhands.
Door de uitstroom van het filter te richten naar hoge planten, is de kans groot dat de dieren in die planten gaan hangen en hun waaiers richting stroming uitstrekken.
Zorg voor schuilplaatsen. Wanneer de garnaal vervelt, trekt hij zich terug op een veilige plek. Laat de vervelling altijd liggen.
De kleurenpracht komt het beste naar voren na een vervelling. De gele rugstreep op een rood lichaam is fantastisch. Dit loopt langzaam terug naar flauw bruin.

Ik heb er tot 6 stuks tegelijk gehouden. De levensduur bedroeg in mijn bak zo'n 3 tot 4 jaar.
Het was prachtig om ze hangend aan de Valisneria gigantea te zien waaieren.
Gezien de hoeveelheid vuurgarnalen in mijn showbak, zie ik geen noodzaak ze weer aan te schaffen. Alhoewel ik nog steeds twijfel. Het was prachtig om ze hangend aan de Valisneria gigantea te zien waaieren.
Gezien de hoeveelheid vuurgarnalen in mijn showbak, zie ik geen noodzaak ze weer aan te schaffen. Alhoewel ik nog steeds twijfel.
Atyopsis moluccensis

Caridina gracilirostris (Roodneusgarnaal)
Aantal:
pH: 6,5-7,0
Gedetermineerd in 1892 door De Man. Gracieus en clownesk. Dat laatste omdat de neus sterk verlengd en rood gekleurd is. Met maximaal 4 cm een kleine garnaal. Een gorepsdier dan meestens vrij rondzwemt. En dat is specifiek anders dan bij vuur- of bijgarnalen. Voortplanting in een gezelschapsbak is niet mogelijk. De eieren worden losgelaten en de larven die daaruit komen, groeien op in brakwater.

Ik heb er ongeveer 10 gehad. Het zijn prachtige, clowneske garnalen. En ze zijn niet bang. Ze zwommen de gehele bak door, in de bovenste waterlagen.
Echter ze vielen niet meer op tussen de vuurgarnalen.
Caridina gracilirostris

Macrobrachium lanchesteri (Glasgarnaal)
Aantal:
pH: 6,0-7,5
Voorheen benoemd als Macrobrachium lar. In Azïe wijdverbreid te vinden. Een alleseter. Een Macrobrachium dus heeft deze scharen. Echter deze soort zal geen kleine vissen aanvallen. Een echta macho die 'gevonden' eten verdedigt. Zelfs tegen een Ancistrus.
Het schijnt een lekkernij te zijn.

Deze soort zal ik zeer zeker weer aanschaffen. Ze zijn bijzonder imponerend. De bak is 'van hen'. De levensduur bedroeg maximaal 2 jaar. Alleen ik kan ze nu niet in de buurt verkrijgen.
Macrobrachium lanchesteri

© Alle rechten voorbehouden aan R.G. Koelman (tenzij specifiek anders aangegeven).