Over  |  Contact
 
 
 
 
Waarom? Maaike's wereld Maaike's dagboek Columns
 
Inleiding
Overzicht
   
De verhalen:
1. Maaike
2. Hakuna Matata
3. Ruilhandel
4. Een goede buur
5. Bijna thuis
6. Aquashoppen
7. Welkomstbezoek
8. Ronde van West Nederland
9. Wedstrijd (I)
10. Wedstrijd (II)
11. Duisburg
12. Wedstrijd (III)
13. Donkere dagen voor kerst
14. Mestreech
15. Oud en nieuw
16. Languit mijmeren
17. Introducé
18. Zeeleven
19. Een schone zaak
20. April
21. Op weg naar
22. Antwerpen
23. Aquaparty (I)
24. Aquaparty (II)
25. Aquaparty (III)
1 van 3

64. Dressed to kill 
Daniël had het niet naar zijn zin. Een door hem vergeten bijeenkomst leek zijn planning in de wielen te rijden. Hij had afgesproken dat hij vanavond Maaike met haar vriendinnen zou ophalen en dan zou afleveren bij school. Maaike had een disco-avond.


01. Maaike 
Maaike snapt het niet.
3452 maal gelezen.

02. Hakuna Matata 
Donderdag. Verenigingsavond. Peter had er zin in. Geen beslommeringen over of op school. Voorlopig waren de ouderavonden weer geweest.
4405 maal gelezen.

03. Ruilhandel 
Fleur keek verstoord op. Haar ranke lichaam had ze als een kat genoeglijk opgerold, en gedrapeerd op de bank.
3060 maal gelezen.

04. Een goede buur 
Maaike had voor haar verjaardag geld gevraagd. Ze had namelijk het, in de ogen van haar moeder onzalige, plan opgevat te gaan sparen voor een nieuw aquarium.
3635 maal gelezen.

05. Bijna thuis 
Langzaam reed de Thalys Brussel binnen. Hierna volgde nog Antwerpen en dan Rotterdam. Peter was bijna weer thuis.
3164 maal gelezen.

06. Aquashoppen 
Jan-Willem opende de e-mail die hij zo juist van Hans had gekregen. Hans, Maarten en hijzelf moesten een datum prikken voor hun dagje uit.
2420 maal gelezen.

07. Welkomstbezoek 
Peter Ploeger sloot net zijn PC af. Hij was vroeg thuis. Nu het schooljaar het einde naderde, waren het korte lesdagen.
3136 maal gelezen.

08. Ronde van West Nederland 
Zaterdag. Het was zover The Brothers in Fishes gingen weer aquashoppen. Of waren het nu de Three Stooges?
2809 maal gelezen.

09. Wedstrijd (I) 
De school was weer begonnen. Maaike was bevorderd naar 2 Havo. Weliswaar met de hakken over de sloot, maar ze had het gered.
2287 maal gelezen.

10. Wedstrijd (II) 
Peter Ploeger keek tevreden naar zijn aquarium. Zojuist had hij Fishmen uitgeleide gedaan.
2432 maal gelezen.

11. Duisburg 
De drie aquariumvrienden zaten te keuvelen in restaurant New Delhi. Het was een drukke dag geweest.
2538 maal gelezen.

12. Wedstrijd (III) 
Zondag. Jan-Willem zat achter zijn computer. De uitslag van de wedstrijd moest hij vandaag bekend maken.
2559 maal gelezen.

13. Donkere dagen voor kerst 
Het was druk in de stad. Maaike liep te weifelen of dit nu gezellig druk was te noemen. Nog één week en het was kerst.
2674 maal gelezen.

14. Mestreech 
Peter Ploeger zat genoeglijk in zijn nieuwe auto. Een luxe die Anke en hij zich dit jaar hadden gepermitteerd.
2376 maal gelezen.

15. Oud en nieuw 
31 december 2006. Jan-Willem was zoals elk jaar op deze dag, verbannen naar de schuur. Met een frituurpan en beslag.
3559 maal gelezen.

16. Languit mijmeren 
Jan-Willem lag languit. Naast de koelkast met al het reeds gedoneerde bloed en plasma. Het eentonige sonore geluid van het plasmaferese apparaat stelde hem gerust.
2157 maal gelezen.

17. Introducé 
“Als je maar niet denkt dat ik die contributie zal betalen. Dat vraag je maar aan je vader. En je zorgt dat je je huiswerk af hebt!” galmde het gister Maaike na toen ze de trap op liep.
2751 maal gelezen.

18. Zeeleven 
Zaterdag. Peter stapte uit zijn zojuist geparkeerde auto. Hij stond op het parkeerterrein van een klein NS station. Een veelbelovende dag lag voor hem.
2922 maal gelezen.

19. Een schone zaak 
Maaike las de uitslag van de wedstrijd op dat andere grootse forum. Ze had de wedstrijd natuurlijk gevolgd. Ter lering en vermaak
3486 maal gelezen.

20. April 
Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Jan-Willem stond in de file. En dat was geen nieuw geluid. Met 18 graden een warme dag voor begin april.
2842 maal gelezen.

21. Op weg naar 
Maaike was nerveus druk. Het was kwart voor acht. Om klokslag acht uur zou ze opgehaald worden. Ze ging naar de meeting in Antwerpen. Om half zeven was ze al opgestaan.
2530 maal gelezen.

22. Antwerpen 
Sjaan fungeerde als TomTom van Johnnie. “Hier rechtsaf”, verordonneerde ze. Ze verlieten de rondweg van Antwerpen. “Nu alleen de paarse parkeeraanwijzingen volgen. Simpel zat.” Helaas was de weg opgebroken
2753 maal gelezen.

23. Aquaparty (I) 
Jan-Willem zat achter zijn pc. Hij was aan het modereren. Alhoewel het eerder modderen was vanavond. Inwendig zat hij te vloeken. Zojuist had hij een antwoord gegeven. Maar hij had daarbij helaas de vraag overschreven.
2727 maal gelezen.

24. Aquaparty (II) 
Jan-Willem had een nieuwe plaat op zijn draaitafel gelegd. Sam Cooke. Het nummer Wonderful world streelde zijn oren. Een onverwachte hit toen hij nog studeerde. Hij werd nu echt een oude zak.
2172 maal gelezen.

25. Aquaparty (III) 
Jan-Willem slaakte een zucht van verlichting. De site was af. Nog twee te gaan. Alhoewel. Hij twijfelde. Misschien moest hij er maar één laten schieten. In die winkel waren ze zo kort gebleven. Nog even alles nalopen.
3150 maal gelezen.

26. Reünie (I) 
Anke stond voor haar passpiegel. Ze keurde zichzelf. Ze was inmiddels 53. Maar de spiegel nam nog geen wraak. Het was een belangrijke dag. Het zevende lustrum van de zeven gezworenen werd gevierd.
1319 maal gelezen.

27. Reünie (II) 
Via Voorschoten reed Anke Leiden binnen. Bij de studentenhuizen aan de Klikspaanweg ging ze rechts de Haagweg op. De Heesterboom, een prachtige zaagmolen, de brug bij de Rijnzichtstraat, molen De Put, de Morspoortbrug en de Morspoort zelf.
1687 maal gelezen.

28. Reunie (III) 
Nog te schrijven.
807 maal gelezen.

29. Je wordt ouder pappa (I) 
Jan-Willem wierp een blik door de schuifdeur van het vakantiehuisje. Het was nog leeg. Dus hij kon nog wel een rondje skaten met zijn zoon.
1740 maal gelezen.

30. Je wordt ouder pappa (II) 
Het was een redelijk rustige nacht geweest. Jan-Willem voelde zich niet prettig, maar dat was logisch. Zijn vrouw ging verse broodjes halen.
2129 maal gelezen.

31. Je wordt ouder pappa (III) 
In de verte hoorde Jan-Willem geroezemoes. Schokkend hief hij zijn hoofd op. Zijn oogleden op een kier. De gele waas om hem heen moesten de gordijnen om zijn bed zijn. Hij was al op zaal.
1154 maal gelezen.

32. Voorbeschouwing 
Maaike was druk in de weer met de camera van haar tappenflappap. Op het forum was weer de inzending gestart voor de jaarlijkse wedstrijd.
3031 maal gelezen.

33. Ongeduld 
Jan-Willem zat in de wachtruimte van de afdeling Kortlopende opnames. Met een boek van Bernlef. Om 10:30 zouden de K-draden worden verwijderd.
2348 maal gelezen.

34. Sjloetingstied 
Het was gedaan. Zondag, 30-09. De klok wees 24:00 aan. De inzendtermijn was gesloten. Zoals verwacht kwamen er op het laatste moment toch nog inzendingen binnen.
1538 maal gelezen.

35. Voer voor… 
Nog nagenietend van zijn koffie, zat Jan-Willem op het bankje voor de Burger King te wachten. De Megastores waren nog niet ontwaakt. En dat rond 9:00 op een vrijdag. “Goedemorgen, Jan-Willem”, klonk het links van hem
1298 maal gelezen.

36. Vrijheid 
Hello darkness, my old friend klonk het door kamer van Jan-Willem. Hij was bezig met het samenstellen van het algemeen klassement. De fotowedstrijd was gedaan.
1380 maal gelezen.

37. Wedstrijdmentaliteit 
Johnnie las met stijgende verbazing wat sommige deelnemers over de uitslag van de wedstrijd op het forum schreven. Een uitbarsting van irritatie, kritiek en zelfs het onvermogen om blij te zijn.
1469 maal gelezen.

38. Anticlimax 
De wachtkamer van de röntgenafdeling was voorzien van een aquarium. Een Juwel. In jaren zeventig uitvoering. Bruin dus. De inrichting was niet om over naar huis te schrijven.
986 maal gelezen.

39. Muiletrekkers 
Maaike liep onbezorgd het lokaal uit. Ze had het laatste uur Biologie gehad. Van Peter Ploeger. Tijdens die les had ze een proefwerk teruggehad. Een 10+ was het eindoordeel. Het onderwerp had haar dan ook zeer aangesproken: fotosynthese.
1537 maal gelezen.

40. Kerstinkopen (I) 
Maaike liep naar de kassa. Er had zich inmiddels een lange rij gevormd. Ook al was Sinterklaas voorbij, het was nog een drukte van belang. De cadeautjes voor kerst moesten nu gekocht worden.
1660 maal gelezen.

41. Kerstinkopen (II) 
Drie voor 25 Euro. Alsof je er altijd drie wilt. Maaike wilde geen drie DVD’s. Maar anders betaalde ze voor de twee DVD’s € 20,00. Voor die € 5,00 had ze er nog een bij. Alleen welke? En voor wie? Onderscheid maken wilde ze niet.
1816 maal gelezen.

42. Zaterdag voor Kerst 
Nog een half uur in de auto zitten. Peter keek naar buiten. Het inmiddels zwarte gekleurde lint snelweg meanderde door de kerstkaart. De bomen toonden hun prachtige berijpte wintertooi. Iets wat sinds jaren niet meer in Nederland te zien was geweest.
2146 maal gelezen.

43. Eerste Kerstdag 
Maaike was al vroeg in de weer. Haar moeder wilde uitslapen, maar Maaike wilde een echt kerstontbijt. Dus ze was de tafel aan het dekken. Rond negen uur zou ze de croissants in de oven doen. Naast de borden legde ze een aantal cadeaus.
2533 maal gelezen.

44. Tweede Kerstdag 
Met een duf gevoel liep Peter door de woonkamer. Een mok koffie in de hand. Het was gister laat geworden. En de drank had meer dan rijkelijk gevloeid. Peter was niet zo een drinker, maar er was wat te vieren geweest.
1943 maal gelezen.

45. Profielkeuze 
Maaike zat alleen thuis. Haar moeder en vader waren naar een informatiebijeenkomst op haar school. Als derdeklasser diende ze haar profiel te kiezen voor de tweede fase. Dat was compleet anders dan haar ouders gewend waren.
1560 maal gelezen.

46. Winterdepressie 
Peter Ploeger voelde zich niet senang. Hij zag uit naar de voorjaarsvakantie. Die gaf weer wat lucht. Misschien dat hij bij zijn vrouw een balletje zou opgooien over een midweek Vlaanderen. Of Drenthe. Even verandering van omgeving.
2019 maal gelezen.

47. Informatieavond 
Maaike deed de voordeur open. Haar vader kwam haar ophalen. Met de fiets. Er was een informatieavond over vervolgopleidingen. In het gebouw van de ultieme hoop in streng Gereformeerde bange dagen.
2690 maal gelezen.

48. Vader gaat op stap (I) 
Daniël zat omgedraaid in de bijrijdersstoel. Hij zwaaide naar Maaike. Zijn dochter stond in de deuropening. Marianne zette haar auto in beweging. Aan het einde van de straat zag hij Maaike de deur sluiten. Hij kon zich omdraaien.
2191 maal gelezen.

49. Vader gaat op stap (II) 
23:00. Geen tijdstip om met een laptop op Gare-du-Nord rond te hangen. Gare-du-Nord, de toegangspoort tot Parijs. Toevluchtsoord voor verschoppelingen.
1792 maal gelezen.

50. Vader gaat op stap (III) 
Eindelijk vrijdag. Eindelijk terug naar huis. De deal was rond. Gisteravond had hij alleen op zijn kamer doorgebracht. Zijn verkopers waren toen al naar huis. De jurist was wel aangekomen, maar die had er voor gekozen de late trein te nemen.
2396 maal gelezen.

51. Veenendaal 
Om negen uur stond Maaike reisklaar in de keuken haar ontbijt klaar te maken. Haar moeder sliep uit en haar vader had in zijn eigen huis geslapen. Maaike maakte weinig geluid.
3459 maal gelezen.

52. Verrassing 
Maaike hielp haar vader de boodschappen in de auto te zetten. Zaterdag, boodschappendag. Haar moeder sliep uit. Moe van de theatervoorstelling van gisteravond.
2507 maal gelezen.

53. Kapper 
Maaike’s vader was onderweg naar de kapper. Ze hadden vroeg gegeten. Een bezoek aan de kapper was nodig. Hij was lopende. Het zonnetje scheen nog flauw. Een jas was niet nodig geweest, maar waar moest hij dan zijn spullen opbergen.
2433 maal gelezen.

54. Vermoeidheid 
Jan-Willem nam nog even plaats in de wachtkamer van de bloedbank. Hij voelde zich brak. Al de hele dag leek het alsof hij achter de feiten aanliep. Met als hoogtepunt daarnet toen hij de laatste hap nasi naar binnen werkte.
2204 maal gelezen.

55. Allemaal mee eten 
Daniël had zich weer laten gelden op de zaak. Ze konden soms ook niets zelf. Als extra statement was hij eerder weggegaan. Naar huis. Achter zijn rug zouden ze hem wel Sjors noemen.
2214 maal gelezen.

56. Dagje uit 
Nog voor 8 uur zat Maaike in de auto. En dat voor de zaterdag. Op een vreemde manier was voor vandaag een dagje uit geregeld. Sabine wilde graag naar Horse event. Een soort beurs voor paardenliefhebbers.
1723 maal gelezen.

57. Lichte broek 
“Heb je nu nog die spijkerbroek aan”, klonk het uit de mond van Sjaan. “Ga maar terug naar boven en trek de kleren aan die ik heb klaar gelegd. Ik wil dat je er straks een beetje knap bijloopt”.
2744 maal gelezen.

58. Cadeaujacht 
Maaike liep in de stad. Ze vond het veel te druk. Logisch, het was de zaterdag voor Sint. Niks te merken van een kredietcrisis. Morgen was het koopzondag en de weersvoorspelling was niet goed. Maar het zou er toch niet minder druk om zijn.
3322 maal gelezen.

59. Jaarvergadering 
Miezel. Een vergrijsde, herfstachtige winterdag ging over in een druilerige avond. Het zicht werd met de vroeg ingevallen duisternis er niet beter op. Peter Ploeger vloekte inwendig.
2236 maal gelezen.

60. Beter laat 
Het was dan eindelijk zover. Pakjesavond! Maar dan wel één onder de kerstboom. Het had dan ook heel wat voeten in aarde gehad. Dan kon de één niet, dan had de ander geen vervoer. Drie december werd zes, zes werd tien en tien werd zeventien.
2843 maal gelezen.

64. Dressed to kill 
Daniël had het niet naar zijn zin. Een door hem vergeten bijeenkomst leek zijn planning in de wielen te rijden. Hij had afgesproken dat hij vanavond Maaike met haar vriendinnen zou ophalen en dan zou afleveren bij school. Maaike had een disco-avond.
5010 maal gelezen.

© Alle rechten voorbehouden aan R.G. Koelman (tenzij specifiek anders aangegeven).