Over  |  Contact
 
 
 
 
Waarom? Maaike's wereld Maaike's dagboek Columns
 
Inleiding
Overzicht
   
De verhalen:
1. Maaike
2. Hakuna Matata
3. Ruilhandel
4. Een goede buur
5. Bijna thuis
6. Aquashoppen
7. Welkomstbezoek
8. Ronde van West Nederland
9. Wedstrijd (I)
10. Wedstrijd (II)
11. Duisburg
12. Wedstrijd (III)
13. Donkere dagen voor kerst
14. Mestreech
15. Oud en nieuw
16. Languit mijmeren
17. Introducé
18. Zeeleven
19. Een schone zaak
20. April
21. Op weg naar
22. Antwerpen
23. Aquaparty (I)
24. Aquaparty (II)
25. Aquaparty (III)
1 van 3

Inleiding

Deze verhalenserie ben ik begonnen in 2006. Maaike diende zich opeens aan toen ik het harde taalgebruik en ook het tot op het onbeschofte af mensen afserveren op een forum mij danig begon te irriteren. Er zou een voorbeeld gegeven moeten worden om mensen te wijzen op hoe tekst kan overkomen. Dit verhaal sloeg aan. Het is overgenomen door verschillende fora.

Daarmee leek de kous af. Toch intrigeerde Maaike me. Het einde van het liedje is dat er een serie verhalen is ontstaan rond aquariumhouders die regelmatig hetzelfde forum bezoeken. Maar ook rond de mensen om hen heen. En nu 2 jaar verder is het forum naar de achtergrond verdwenen. De omgang tussen de mensen staat nu centraal. Verhalen die feitelijk situaties van alle dag schetsen. Mensen van deze tijd, die niet altijd even goed elkaar begrijpen of naar elkaar luisteren. De waan van alle dag die soms kolderiek kan zijn. Of om Piet Paaltjes aan te halen. Met een snik en een grimlach. Of dit nu oudere jongeren zijn die uit mogen van het thuisfront, ruzie bij het parkeren van een auto, of de moeilijkheden die ontstaan als de vrienden van je man feitelijk niet welkom zijn.

Er is een rode draad, dus soms wordt er in verhalen teruggegrepen op eerdere verhalen. Maar ik denk dat de meeste verhalen ook heel goed los te lezen zijn. Ik wens u veel plezier met het lezen van de verhalen.

Personages

Maaike In het eerste verhaal is Maaike een brugklasser. Van haar opa heeft ze de liefde voor het aquarium en het aquarium geërfd. Haar ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar moeder. Ergens lijkt ze meer verknocht aan haar vader. Ook al komt hij zijn afspraken niet zo stipt na en moet ze soms accepteren dat cadeau's van hem moeten verzachten dat hij er niet is.
Peter Ploeger De leraar Biologie van Maaike. En in de brugklas haar mentor. Hij is getrouwd met Anke. Al heel lang. Zijn zoon studeert aan de universiteit. Fleur is de gewenste schoondochter van Peter. Zij heeft ook aquaria.
Johnnie Johnnie is de grote vriend geworden van Peter. Hij kent hem van de aquariumvereniging. Alleen volgens Anke is Johnnie te min. Nu kan Anke dat nog wel verkroppen, maar aan Johnnie zit Sjaan vast.
Jan-Willem Jan-Willem is een moderator op het forum. Hij gaat regelmatig met zijn vrienden uit.

© Alle rechten voorbehouden aan R.G. Koelman (tenzij specifiek anders aangegeven).