Over  |  Contact
 
 
 
 
Hoe en wat Aangeboden
 

Aangeboden, Neocaridina heteropoda (sp. Rood) of Vuurgarnaal

Naam: Redtail
pH: 6,5-8,0
Prijs: € 0,50 per stuk
Het minimaal af te nemen aantal is in onderling overleg. Dit is afhankelijk van uw doelstelling.
Neocaridina heteropoda (sp. Rood)

De vuurgarnaal. Wie kent deze niet. Een garnaal die zich bijzonder makkelijk voortplant.

Een garnaal is een groepsdier. Een standaard opmerking is dat u moet beginnen met een tiental. Maar waarom een tiental? Persoonlijk denk ik dat dat feitelijk heel weinig is, maar voor een Aqua40 of een 60 cm bakje een goed begin is. Echter als er vissen in het geding zijn, bedenk dan dat een garnaal laag op de voedselladder staat. Jongen worden zeker gegeten. Men kan dan kiezen om met een grotere groep te beginnen of om een eigen kweek op te zetten.

De garnalen eten alles. Er is speciaal voer voor garnalen te koop, maar als u wisselt in het menu dan doen ze het ook prima.

Qua temperatuur dienen ze niet te warm (>26ºC) gehouden te worden. Eerder veel kouder. Ze kunnen (niet optimaal) 4ºC aan. Hiermee is gelijk ook een gevaar aan de orde. Vuurgarnalen zouden in de Nederlandse wateren kunnen overleven!

Schuilplaatsen zijn nodig. Volwassen dieren zijn brutaal maar jongen moeten zich kunnen verstoppen. Denk aan fijnbladige planten, of "dichte" planten groepen. Javamos is géén vereiste. De garnalen in de verschillende bakken alhier verstoppen zich in Javavaren, Blyxa japonica, onder hout enzovoorts.

Kienhout is wel nodig. Al is het maar een klein stukje. Daar grazen ze op.

De kleur van de vuurgarnaal is al jaren een discussie waard. De één zegt dat het genetisch is, de ander denk aan factoren van buiten. Voer, temperatuur, wel of geen vijanden zouden de intensiteit kunnen beïnvloeden. Deze garnalen zouden de kleur als vetstof kunnen opslaan.

Ik neig nog steeds naar beïnvloeding van het fenotype door o.m. voer. Vooral omdat Duitse kenners dit beweren. Wel heb ik inmiddels gerede twijfel dat het alleen om vetstof zou gaan.

Overigens bij mij krijgen ze rode muggelarven (kweekbak diepvries, showbak levend), spirulinatabletten van Tropical, en tabletten en granulaat van een 'wit'merk en het nodige groenvoer als komkommer, courgette, soms wortel, sperciebonen, spruitjes en paprika. Alles geblancheerd m.u.v. de komkommer. De paprika en rode muggelarven zijn voor de kleur.

Tip:
Haal na het blancheren het vel van de paprika. Dat scheelt weer opruimwerkzaamheden.

Terug

© Alle rechten voorbehouden aan R.G. Koelman (tenzij specifiek anders aangegeven).